Gå til innhold

Nye Volvo V60 – tryggeste bil på veien?

volvo1

Årets heteste nyhet fra Volvo dukket opp på tampen av århundrets varmeste og tørreste sommer.

Tekst og foto: Eirik Vigsnes

Mens det kokte på byens uterestauranter og både Fiskebrygga og Byfjorden var fulle av folk i feriemodus, lanserte Volvo den nye utgaven av den populære stasjonsvogna V60. Bilen er en stor nyhet på flere måter; den har vokst betydelig i forhold til forgjengeren og den er den sikreste bilen Volvo noen gang har laget. Kanskje den tryggeste bilen som går på norske veier.

– Dette er en spennende bil for alle som er på jakt etter en trygg og romslig familiebil. Den har nytt sikkerhetsutstyr som bringer Volvo nærmere sin visjon; at ingen mennesker skal bli drept eller alvorlig skadd i en Volvo, sier Øystein Thommesen hosFrydenbø Bilsenter Sør i Sørlandsparken.

volvo3
Lekkert interiør og oversiktlig instrumentpanel. 

Enda mer sikkerhet
I fjor ble storebror Volvo XC60 kåret til den sikreste bilen EuroNCAP noen gang har kollisjonstestet. Nye V60 får alt sikkerhetsutstyret fra XC60, pluss litt til. Det viktigste er bilens nødbremssystem, som oppdager og bremser automatisk både for fotgjengere, syklister og større dyr. Bilen har sensorer på alle bauger og kanter som holder øye med trafikken rundt og varsler når det er fare for kollisjon.

Helt nytt er en funksjon som sørger for at bilen i tillegg vil bremse automatisk for biler som kommer imot i feil kjørefelt, for eksempel i forbindelse med en forbikjøring. Det vil redusere skadeomfanget i en møteulykke og bidra til å redde liv.

Nye Volvo V60 er dessuten blitt en bil som mer eller mindre kjører av seg selv. Bil & motors medarbeider testet de mange førerassistent-systemene i bilen på E18 mellom Kristiansand og Lillesand. Pilot Assist-systemet hjelper deg med styring, akselerasjon og bremsing. Det vil si at bilen holder konstant avstand til bilen foran og holder bilen midt i kjørebanen på veier med god sidemerking.

Systemet tar i tillegg over styringen og nødbremser om nødvendig dersom du er i ferd med å kjøre av veien. Systemet er blitt fintunet og forbedret i nye V60 og når bilen begynner å svinge av seg selv for å holde seg i kjørebanen, skjer det mykt og kontrollert. Skulle ulykken likevel være ute, ringer bilen automatisk nødetatene og forteller hvor du befinner deg.

volvo2
Bagasjerommet er på 529 liter og sluker fire middels store kofferter.

Stor kjøreglede
På litt mer svingete veier fikk vi muligheten til å sjekke bilens kjøreegenskaper. Og her overrasket V60 stort. Mens storebror V90 byr på superkomfort og storbilfølelse, stiller V60 med utpregede sportslige kjøreegenskaper. Vår prøvebil hadde dieselmotor på 190 hestekrefter. Den gav krefter i massevis til aktiv kjøring. Styringen er presis og den åttetrinns Geartronic automatiske girkassen gir silkemyke overganger. V60 har tre innstillinger for kjøremodus; økonomi, komfort og sport. I sistnevnte innstilling oppleves bilen som stivere og både styrerespons og girveksling reagerer raskere. I innstillingen komfort er bilen behagelig myk.

I Norge koster den billigste utgaven av nye V60 – med en dieselmotor på 150 hester og manuelt gir rundt 500.000 kroner. Vår topputstyrte prøvebil med 190 hk motor koster rundt 680 000 kroner. For en rimelig godt utstyrt V60 snakker vi fort om 600.000 kroner, med vinterhjul, automatgir og et par fristende utstyrspakker. Men da har du en bil midt i premium-segmentet. Ved årsskiftet dukker en hybridversjon opp; T8 med 390 hestekrefter og elmotor på bakakslingen. Våren 2019 er det duket for en T6 med 310 hk. Nye V60 har vokst 13 centimeter i lengderetningen og har et bagasjerom på 529 liter –100 liter mer enn forgjengeren. Bilen er like stor innvendig som storebror V70.

V60 er en verdig arvtaker.

FAKTA:
VOLVO V60 D4 AWD INSCRIPTION
MOTOR: 2,0 l/190 hk diesel
DREIEMOMENT: 400 Nm
PRIS: 682 000 kroner
0-100 KM/T: 7,9 sek
TOPPFART: 220 km/t
FORBRUK: 0,47 l/mil (bl. kjøring)
CO2: 122 g/km
BAGASJEROM: 529 l
L/B/H: 476/185/192
VEKT: 1690 kg

Kategorier

Volvo

Stikkord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: