Gå til innhold

Bygd for tøffe forhold

Mercedes X-Klasse - ordfører Gro Anita Mykjåland

Hva har Ivelands ordfører til felles med en kraftplugg av en firehjulstrekker? Ganske mye, faktisk.

Av Eirik Vigsnes
Foto: Kjell Inge Søreide

Vi tok med oss X-Klassen, den nye pickupen til Mercedes, og satte kurs for skogs- og landbruksbygda Iveland. Stevnemøtet med Gro-Anita Mykjåland (42) finner sted mellom høyballer og bondegårder på et jorde på Birketveit i Iveland.

Det brummer fra dieselmotoren og fra lydanlegget lyder stemmen til countrysangerTammy Wynette; «sometimes it´s hard to be a woman», synger hun sorgtungt. Senterparti-politiker Gro -Anita manøvrerer 5 meter og 30 centimeter pickup og synes ikke det er det minste vanskelig, verken å være kvinne eller kjøre pickup.

Pågangsmot er blitt varemerket til den fremadstormende ordføreren i en av Sørlandets største skogskommuner. Siden 2011 har hun vært sjef for 261 kvadratkilometer skog og 1342 innbyggere. Som om ikke det er nok, sitter hun i forhandlingsutvalget for  byvekstavtalen og har den brennbare bompengesaken å hanskes med. Nå har hun i tillegg tatt på seg oppgaven som leder for eierkommunenes Arbeidsutvalg i Agder Energi – agderkommunenes uvurderlige pengemaskin.

– Jeg har stor respekt for de viktige oppgavene jeg tar på meg. Samtidig trives jeg med å få utfordringer og komme meg litt ut av komfortsonen. Det gir meg energi, sier hun.

Mercedes X-Klasse - ordfører Gro Anita Mykjåland
Ivelands ordfører Gro Anita Mykjåland trives i tøffe biler.  Foto: Kjell Inge Søreide,


Urban bygdejente
Pickupen lar seg ikke stoppe av et søkkvått jorde. Med krabbegir og firehjulstrekk kommer den seg greit til fast grunn. Det skal ganske mye til å stoppe Gro-Anita også. Hun stortrives som ordfører og tobarnsmor i landlige omgivelser. Iveland er et perfekt sted å være mor til to jenter på 10 og 13 år. Selv er hun født og oppvokst på landsbygda, nærmere bestemt på Evje. Til Iveland kom hun på grunn av en kjæreste med kronisk hjemlengsel.

– Jeg har hjertet mitt på landsbygda. Men samtidig elsker jeg storbylivet. Jeg har vært flyvertinne og flydd på kryss og tvers mellom kontinentene i mange år. Det er fantastisk å følge den hektiske pulsen i en storby. Favorittbyen min er faktisk New York, byen som aldri sover. Men det er alltid godt å komme tilbake til Iveland og senke pulsen, sier hun.

Bilen er viktig
Som bygdejente og Senterparti-medlem er Gro-Anita opptatt av at bilpolitikken må være distriktsvennlig. Det betyr blant annet å ikke straffe eiere av dieselbiler med økte avgifter før det er kommet elbiler på markedet som møter behovet til befolkningen i distriktene.

– På landsbygda er avstandene store og de som bor der er avhengige av biler som tar dem dit de skal. I dag er det lange venteliste på nye elbiler med lang rekkevidde. I mellomtiden er vi avhengige av bensin- og dieselbilene, sier hun.

Gro Anita medgir at hun trivdes godt høyt over bakken bak rattet i X-Klasse. Hun svinger seg elegant ut av den røde pickupen, sier takk for praten og setter kursen for kommunehuset og nye utfordringer.

Kategorier

Portrettet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: